Chokladmuffins



(Ca 8-10 st)

2½ dl glutenfri mjölmix (jag använde Semper)
4 msk kakao
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bakpulver
1 krm salt
2 ägg
2½ dl strösocker
1 dl flytande fett
Ev. Vispad grädde till servering

Gör så här:
Vispa ägg och socker till en luftig massa och tillsätt fettet.
Blanda mjölet, kakao, bakpulver och vaniljsocker och tillsätt det.
Fördela smeten i muffinsformar.
Ställ plåten mitt i ugnen i 200 grader och grädda i 12-14 minuter.
När muffinsen har svalnat servera gärna med en klick vispgrädde på.

Varma mackor med championstuvning

©Misels

Championstuvning:
1 burk championer
2 msk margarin
3 msk glutenfri mjölmix
3 dl mjölk
salt, peppar

Fräs svampen i margarinet i en gryta och blanda sedan i mjölet och rör runt och häll sedan i mjölken.
Krydda och låt sjuda under omrörning tills det är lagom konsistens.
Lägg glutenfritt skivat bröd på en plåt och häll på championstuvningen, ost och ev oregano.
Ställ in i ugnen 200 grader tills osten har smält.

Raggmunkar

©Misels

(4 port)

6 st potatis
2 ägg
2 dl glutenfri mjölmix (t ex. Semper mix)
3 dl mjölk
1 tsk salt

Skala potatisarna o dela dom i mindre bitar. 
Lägg potatisen tillsammans med övriga ingredienser i en matberedare. (Redskap i matberedare: kniv)
Kör på läge 2  tills smeten får fin konsistens.
Bryn margarin i en stekpanna och grädda raggmunkar.
Servera med lingonsylt, ev bacon, rårivna morötter.

OBS! Saknas matberedare så kan man riva potatisen på rivjärn.

Rulltårta

© misel© Misel

3 ägg
2 dl socker
2 dl glutenfritt mjöl
2 tsk bakpulver
½ dl mjölk

Fyllning:
jordgubbssylt

Vispa ägg och socker pösigt.
Blanda mjöl och bakpulver.
Vänd ner det i smeten och tillsätt mjölken.
Bred ut smeten på ett smort bakplåtspapper i en långpanna (30 x 40 cm).
Grädda i 250 grader i ca 5 minuter.
Stjälp upp kakan på ett sockrat papper. Dra bort papperet som kakan gräddats på.
Bred genast på syltet och rulla ihop kakan. 
Lägg den kallt innan  den skärs i skivor.

Blåbärspaj (4 port)

©Misels

500g Blåbär
2 msk strösocker

Smuldeg:

100g margarin
3 msk strösocker
1½ dl glutenfritt mjöl
1½ dl havregryn (Alla glutenintoleranta tål inte vanliga havregryn, så det finns speciella havregryn att köpa)

Smörj en pajform och lägg i blåbären och strö över socker.

Smuldegen:
Smält margarinet och rör ner socker, havregryn och vetemjöl. Fördela den smuliga blandningen över blåbären.
Grädda i 225 grader i ca 20 minuter i mitten av ugnen.
Servera med vaniljvisp eller vaniljsås.

Vaniljbullar

12 st

100g margarin
3 dl mjölk
1 msk fiberhusk
25 g jäst
1 dl socker
1 krm salt
1 tsk kardemumma
ca 5 ½ dl glutenfritt mjöl 
 (1 dl russin)

En påse vaniljkräm (snabb marsan)
2 dl mjölk


Börja med fyllningen. Vispa samman pulvret med mjölken, se anvisningar på paketet. Ställ krämen i kylskåpet medans du gör degen.

Smält margarinet i en kastrull. Häll på mjölken och värm till 37 grader.
Häll detta i en bunke och blanda i fiberhusk och rör om. Låt sedan stå i 10 minuter.
Smula sedan ner jästen i degspadet.
Tillsätt socker,salt och kardemumma och ev russin.
Arbeta degen kraftigt. Konsistensen ska vara som en tjock sockerkakssmet.
Formar av papper eller aluminiumformar av engångstyp. Det går också att smörja en muffinsplåt med plats för 12 st. 

Lägg jämnstora degklickar i formarna
Gör en fördjupning i varje degklick och fyll med vaniljkräm.
Låt dom jäsa i 45 minuter.
Pensla med ett uppvispat ägg och strö med pärlsocker.

Ställ plåten mitt i ugnen ca 10-12 minuter i 250 grader.


Mias glutenfria lasagne

©Misels
Du behöver till ca 4 port:

1 pkt glutenfria lasagneplattor

4-5 hg blandfärs
1 riven morot
1 äppel i tärningar
½ röd paprika i tärningar
1 gul hackad lök
1 brk krossade tomater
salt, peppar

Stek färsen först och häll sedan  i morot, äppel, paprika, lök och krossade tomater steks tillsammans en liten stund. Krydda med salt o peppar.

Till ostsås:
50g margarin
1 dl maizena mjöl
1 liter mjölk
1-2 dl riven ost
salt, peppar

Smält margarinet och rör ner mjölet.
Tillsätt mjölken och låt koka ca 3 min (tills den tjocknar lite) under omrörning.
Krydda.
Ta kastrullen från plattan och blanda ner den rivna osten.

Smörj en ugnssäker form och täck botten med ostsås.
Varva sedan lasagneplattor, köttfärssås och ostsås. Upprepa detta 3-4 gånger.
Täck det översta laget med lasagneplattor och ostsås. Strö ev över riven ost.
Grädda på nedersta falsen i 225 grader i ca 30-40 min.

Är lasagnen inte klar men det är mycket  färg på ytan, så lägg över aluminiumfolie så att den inte blir bränd.


Välkommen till min nya blogg med glutenfria recept.

Vi som inte tål gluten ska också kunna äta bra och gott.  Jag kommer att lägga ut glutenfria recept på denna bloggen.
Jag har flera gånger känt utanförskap när man inte kan delta vid fika och måltider.
Här kommer ett exempel på vad som hände mig en gång.

Jag skulle på ett föreningsmöte och inför det så hörde jag mig för om vad det skulle bli för fika och fick då till svar att det blir ostfrallor. Talade om för dom att jag inte tål gluten och att jag skulle ta med en ostmacka hemifrån. När det var dags för fika efter mötet så ställde dom fram en smörgåstårta med räkor på och det kändes inte speciellt bra. Hade jag fått veta detta innan så kunde jag ha fixat en räkmacka istället. Jag gick hem istället för att sitta där och känna mig utanför.

RSS 2.0